Dette bør du vite om elbil lading!

Zaptec

Elbil salget har hatt stor vekst de siste år, og stadig flere private personer velger miljøvennlige og økonomiske elbiler som sitt foretrukne transportmiddel. Men når det kommer til lading av elbiler, kan det være en kilde til forvirring. Hvor og hvordan lader du egentlig en elbil? Hva er de beste praksis? Vår guide gir deg innsikten du trenger for å lade din elbil problemfritt og effektivt. Følg denne 7 punkt leksjonen for sikker lading:

1. Ladehastighet og kapasitet:

Elbilmodeller varierer når det gjelder ladehastighet og kapasitet. Noen elbiler kan lade raskere enn andre, og ladekapasiteten kan påvirkes av bilens alder og tilstand. Sørg for å få informasjon om batterikapasitet og ladeeffekt både når du skal lade hjemme og på hurtiglader. Ladeeffekten på de forskjellige elbiler varierer fra 2,2kW til 22kW.

2. Ladeinfrastruktur:

Skal du lade elbilen hjemme så anskaff en dedikert hjemmelader. Har du ikke mulighet til å lade hjemme, så sjekk om du kan lade på jobb eller en nær hurtiglader. Bruk aldri en vanlig stikkontakt som fast ladepunkt. En vanlig stikkontakt skal kun benyttes til nødlading under tilsyn.  Det er viktig å forstå de ulike alternativene og velge den som passer best for deg og din elbil.

3. Ladekabler:

Elbiler leveres vanligvis med en ladekabel, men det kan være lurt å investere i en ekstra kabel for nødsituasjoner eller når du er på farten. Forsikre deg om at kabelen passer til ladeinfrastrukturen du bruker. Så er det slik at du kan få ladekabler i forskjellige utgaver fra 2,2kW enfas til 22kw 3fas. Kjøp den som passer best til ditt bruk.

4. Ladetidspunkt:

Strømprisene varierer avhengig av tidspunktet på døgnet. Noen strømleverandører tilbyr gunstige ladetariffer i løpet av natten. Dra nytte av dette for å redusere dine ladekostnader. Har du en godkjent ladestasjon hjemme, så vil det svare seg å lade over natten når strømprisen er lavest

5. Offentlige ladestasjoner:

Det er viktig å være oppmerksom på beliggenheten og tilgjengeligheten av offentlige ladestasjoner i ditt område. Det finnes flere apper og nettsteder som gir informasjon om ladestasjoner og deres tilgjengelighet.

6. Ladeeffektivitet:

Unngå å lade batteriet ditt helt opp til 100% med mindre det er nødvendig for en lengre reise. Lading til 80-90% kan forlenge batteriets levetid. Det er og anbefalt å lade med lav effekt foran høyeffekt hurtigladere.

7. Smart lader

Når du skal velge hjemmelader til din elbil, så anbefales det å velge en godkjent smartlader.  Dette bidrar til en trygg lading samtidig som den gir mulighet til å styre ladingen når strømmen er billigst og at den regulerer ladeeffekten ut fra hva som er tilgjengelig kapasitet på hovedsikringen i boligen.

Konklusjon:

Elbil lading trenger ikke være komplisert, men det er viktig å ha grunnleggende kunnskap om hvordan det fungerer for å få mest mulig ut av din elbilopplevelse. Ved å forstå de viktige aspektene ved elbil lading, kan du spare penger, tid, og bidra til å redusere dine miljøpåvirkninger. Gå for en grønnere fremtid ved å lade din elbil riktig!

Bestill vår anbefalte lader her: Zaptec GO

Publisert under