Lading av Elbil hjemme

Zaptec

På markedet finnes det i dag en mengde løsninger og enda flere aktører som selger og/eller installerer ladere for elbil. Valget kan for mange være utfordrende og vanskelig. I den forbindelse har vi satt opp noen hovedtrekk du bør vite om når du skal anskaffe deg lader til elbilen Hjemme.

Hva bør jeg forsikre meg om er med i tilbudet?

Elektriske normer og forskriftet stiller en del krav til ladepunktet. Ladepunktet skal være på egen kurs, være beskyttet av en 30mA jordfeilbryter, ha beskyttelse mot DC feilstrømmer og være beskyttet av et overspenningsvern. I tillegg så skal ladekabelen låses til kontakten når lading pågår. Dette er viktig når du ber om tilbud. Sørg for at dette er inkludert i prisen, så slipper du en kostbar overraskelse.

Hvor stor effekt bør du kunne ta ut fra laderen?

De fleste ladere på markedet er laget for å kunne levere inntil 22 kW. Veldig få elbiler tar i mot så stor effekt fra en hjemmelader. De fleste biler lader med inntil 3,6kW, 7,2kW eller 11 kW. I praksis betyr det enfas 16A, enfas 32A eller 3fas 16A. Hovedsikringen og strømforbruket i boligen din er det som egentlig setter begrensningene.

Hva betyr dette i praksis? Det varierer litt hvor mye strøm de forskjellige elbilene bruker. Men tar vi utgangspunkt i 20KW pr 100 km, så vil en lader på 3,6kW bruke nesten 6 timer på å lade nok til 100km, en 11kW lader gjør denne jobben på under to timer.

Hva er forskjellen på enfas og trefas lading i IT og TN anlegg?

Det er mange begrep i elektrofaget som kan være greit å ha en litt kjennskap til. Ikke alt er selvforklarende. Enkelt forklart så betyr det at i enfas IT anlegg så kan du avhengig av hovedsikringen, kunne ta ut 3,6 eller 7,2kW. I 3fas IT anlegg ( ikke anbefalt) så begrenses også dette til 7,2kW. I enfas TN anlegg så vil en kunne ta ut det samme som i IT anlegg. Det er først når en er på 3fas TN anlegg en vil kunne ta ut 11kW

Hvilken lader bør du velge?

For hjemmebruk anbefaler vi bla. Zaptec GO. Uansett hva du kjører eller hvor du skal, er Zaptec Go den sikreste måten å lade opp til reisen din på. Laderen har fremtidsrettet banebrytende norsk teknologi, og er verdens minste 22kw (full effekt) elbillader. Elbilladeren er like smart på innsiden som den er minimalistisk på utsiden. Zaptec Go mottar via WiFi og 4G LTE-M (medfølger gratis på livstid) automatisk jevnlige oppdateringer, som gjør den smartere og bedre over tid. I vår nettbutikk kan du bestille NAF`s testvinner Zaptec GO ferdig montert.

Publisert under