Tips til utendørsbelysning i høstmørket!

vatn

Tips til hage og utvendig belysning.
Lys er en viktig del når en ønsker å få fremhevet bygninger, stier, uteområder og hager.
I denne artikkelen får du litt tips og inspirasjon for å lykkes med prosjektet.

Det første en bør tenke på er at lyset skal guide dine besøkende til en varm og koselig velkomst. Det er viktig å vise de besøkende tydelig hvordan de skal komme seg frem til boligens inngangsparti.

Godt lys ved inngangsdøren har en praktisk funksjon. Det vil bli lettere å finne frem dørhandtak, nøkler og selvfølgelig også å se hvem som kommer på besøk.

sti gjennom hage
Miljøbilde er lånt fra SIMES

Fasader kan med fordel også belyses. Gjerne med vegg monterte lamper som gir flood lys nedover og smalstråle oppover. Bygnings detaljer kan belyses med mindre spotlights.

fasade med effekt
Miljøbilde er lånt fra SIMES

Stier opp til og rundt huset belyses gjerne med pullerter eller uplights nedfelt i brostein etc, noe som gir en veldig fin effekt. Langs gjerder og vegger kan disse med stort hell monteres innfelt i disse. Suppler gjerne med å belyse noen busker og trær.

sti til hus
Miljøbilde er lånt fra SIMES

God hagebelysning kjennetegnes ved at den fremhever hagen med effektbelysning, i tillegg til at du får et godt overblikk over hagen din etter mørkets frembrudd. Med riktig lyssetting blir det et flott inntrykk, som fremhevede detaljer og flotte skyggespill.

hage med effekter
Miljøbilde er lånt fra SIMES

Der er ulike teknikker til å lyssette busker og trær. Store trær belyses ofte med flere lamper. En stor kraftig uplight nedgravd i bakken gir en veldig fin effekt. Det kan også gi en spennende effekt ved å montere en lampe i toppen og lyse ned mot bakken. På denne måten skapes spennende skygger.

hage tre
Miljøbilde er lånt fra SIMES

For mindre busker og planter kan en benytte spotlight montert på spyd som settes i bakken. Disse kan flyttes rundt ved behov. Belyser en planter bør en merke seg at lyse planter som hvite roser osv. kommer best frem i et hvitt og kaldt lys. Planter med varme farger som, røde roser osv. vil få fargene sine fremhevet når vi bruker et varmt lys.

lys på plante
Miljøbilde er lånt fra SIMES

For gangstier gjennom et smalt smau mellom to bygninger må en ty til noen enkle grep. Ved å montere lamper lavt nede på vegg som gir en effekt mot underlaget, får en bort følelsen av trange smug.

I trapper monteres gjerne innfelte lamper i trinn for å markere disse. Der finnes egne lamper og innfellingskasser for innstøping i betong. En lyktestolpe i starten på trappen gjør også samme nytten.

liten trapp
Miljøbilde er lånt fra SIMES

I hagen har vi gjerne en sittegruppe, et lekeområde, grillplass med en liten patio eller bare en liten trimmet plenflekk med hull nr 19 for litt praktisk trening til å putte golfballen.

Sittegruppen sees ofte på som en forlengelse av stuen. Ha gjerne flere lamper med lav effekt og dimming, enn en stor lampe med mye lys. For å få omgivelsene til å virke lysere og varmere bør planter og dekorative ting belyses. Bruk gjerne uplighs langs levegger. Hvor sittegruppen eller terrassen stopper bør også markeres med lys.

uteplass
Miljøbilde er lånt fra SIMES

Det er fantasien som styrer, husk bare å kombinere med forskjellige typer belysning. Det finnes et vell av lamper på markedet, innfelte lamper for tak og gulv, vegglamper, taklamper, pendler, gulvlamper, bordlamper, elektriske telys osv. osv. alt for utendørs bruk.

Litt spesiell effektbelysning kan og gi det lille ekstra. Lysende kuler og blomsterkrukker i alle regnbuens farger. Spør din belysningsleverandør om råd, kanskje han også lar deg låne en lampe eller to slik at du får prøvd om den passer inn.

Plenflekken til de sene golftimer krever selvsagt noe ekstra lys. Monter gjerne en lysmast med en kraftig indirekte lyskaster i toppen. Dette gir nok lys til øvingsfeltet men gir ikke direkte lys til omgivelsene rundt. Kan også med hell brukes på lekeplasser o.l.

fasade med plenflekk
Miljøbilde er lånt fra SIMES

Se produktutvalg av lamper på nettsiden til SIMES

Ta Kontakt med oss så hjelper vi deg.

Sjekk også ut vårt store utvalg av belysning i våre butikker på Mosterøy, Randaberg og Ålgård

Publisert under