Overgang til LED lys byr på mange utfordringer.

3FD8BA71-A914-4878-B0CB-E9BAD70D7479

Å velge riktige LED-lys er ikke alltid lett særlig ikke når en har så mange begrep å forholde seg til. Tidligere valgte vi lyspære ut fra watt styrke som var angitt på lampen.

De vanligste glødepærer var 25w – 40w – 60w, og kom i matt eller klare glass. Nå er disse gått ut av produksjon og erstattet med LED lyskilder. Spørsmålet er hva en skal velge for å få samme lys. Veldig generelt kan en si at:

– 60w glødelampe utgjør ca 10W i LED. Begrepet er nå endret, og en velger LED basert på (lm)lumenverdi. 60w glødepære ga ca 600lm og erstatnings LED må da gi 600lm for å gi samme lys.

– LED lampen må ha en RA indeks på minst 80 og helst 100

– Temperatur og kvaliteten på elektronikken i LED pæren er avgjørende for levetiden.

– Fargen på lyset er også avgjørende. Denne oppgis i K for kelvingrader. Referansen til fargen i lyset kommer fra metallet jern. Jernet endre farge jo varmere temperatur den oppnår. 2700 Kelvin gir et gulaktig lys mens 4000 K nærmer seg hvit. Dette er samme fargetemperaturer som vi har for lysrør.

– LED pærer ryker fortere hvis den ikke får nok luft/kjøling. Med andre ord så tåler den dårlig å bli plassert i en liten og tett armatur, hvor varmen reflekteres tilbake til LED pæren.

– ikke alle LED kan dimmes, så sjekk forpakningen. Det er også slik at ikke alle dimmere kan dimme LED. Her bør du forhøre deg med en elektriker.

– Armaturer med innebygd fast LED, blir designet for å gi optimal kjøling. Levetiden oppgis i timer og i tillegg ved to viktige faktorer. L og B. Hvor L angir lystilbakegang og B angir feilprosent. I tillegg oppgis det at faktorene forutsetter at armaturen er montert i omgivelser hvor omgivelsetemperaturen (ta) er begrenset. Vanligvis oppgis ta=25gr.C. Er omgivelsetemperaturen høyere så reduseres levetiden. En god armatur bør være angitt med 50000h L90B10, dvs. lystilbakegangen L i levetiden på 50000h er 10% og feilprosenten B angir at 10% av LED lyspunktene i armaturer kan være dårligere eller feile. En annen armatur har gjerne 25000h L70B50. Dvs. lystilbakegangen L i levetiden på 25000h er 30% og feilprosenten B angir at 50% av LED lyspunktene i armaturer kan være dårligere eller feile.

Når det handler om LED, så gjelder prinsippet om at høy pris er lik god kvalitet.

Se link til NRK sin nettside omLED

Bilde/Illustrasjon: Wikipedia / Wikimedia Commons

 

Publisert under