Hvordan velge riktig lyskilde

led philips

Glødepærene er på vei ut av butikkhyllene, og blir erstattes mer og mer av LED lyskilder. Tradisjonelt sett går 10-20 prosent av det elektriske forbruket i Norge til belysning.  Ved å bytte til mer energieffektive pærer kan forbruket reduseres mye. LED pærer fungerer like godt utendørs som innendørs. Det kan være hensiktsmessig å bruke samme fabrikat hvis flere pærer skal lyse opp samme flate. Dette fordi det kan være noe variasjon i fargen på lyset fra det forskjellige fabrikantene

De Nye LED pærene har lavere Watt-tall.  Alle vet hvor mye lys man får fra en tradisjonell pære på 40 eller 60 watt. Men når du bytter til LED kan du glemme wattstyrken. Da handler det om lumen og kelvin.

Watt (W) måler effekten lyspæra gir, hvor mye energi den bruker. I en glødelampe blir om lag ti prosent av den brukte energien til lys, resten blir til varme. De nye pærene bruker vesentlig mindre energi for lik lysmengde.

Lumen (lm) er den viktigste erstatningen for wattverdien. Lumen måler det som kalles lysmengden, hvor mye av lyset fra pæra som øyet klarer å oppfatte. Lyset fra gamle 60 watts matt glødepærer tilsvarer om lag 600 lumen.

Kelvin (k) måler fargetemperaturen til lyset. Noen har opplevd LED-pærer som gir et kaldt og nesten blått lys. Slik er det gjerne med mange av de «billige» LED-pærene. For å finne LED lamper med varmt lys, bør en se etter merket «warm white» eller den såkalte «farvetemperaturen» som angis i Kelvin. Det står ofte på pakningen. Til sammenligning hadde gamle glødepærer en fargetemperatur på om lag 3000 k. Velger du pærer med lavere kelvin-verdi enn dette, får du varmere lys. Farvetemperaturen på kaldt lys er fra 4000 k og oppover.

Det er enklest å velge lyspære ut fra Lumen, som er enheten for lysstyrke. I tabellen nedenfor ser du hva slags Lumen-tall du skal søke etter. De fleste nye lyspærer har lysstyrke i Lumen (lm) angitt på pakningen.

Glødepære, Watt (W)

Halogen, LED- og lavenergi- pærer, Lumen (lm)*

25 W

200 – 250 lm

40 W

400 – 470 lm

60 W

600 – 750 lm

75 W

750 – 1000 lm

* Kan variere noe mellom ulike typer lamper.

Virker min dimmer til de nye pærene? Halogenlamper kan alltid dimmes. Det er mulig å dimme både LED- og sparepærer, men da må dimmer og pære være testet sammen for det. Spør din elektriker eller i en av våre lampebutikker!

Publisert under