Brannfarlige baderomsgulv

Foto: Geir Sveen

Installasjon av skjult varme i gulv krever kunnskap og erfaring. Riktig underlag for varmekabel/ varmematte/ folie er viktigere enn noen gang. Særlig med lavtbyggende overdekning.

Mange har fått lagt skjult varme i gulv av ufaglærte uten nødvendig dokumentasjon. Dokumentering av dette i ettertid er utfordrende og om ikke umulig uten at deler av gulvet tas opp for å sjekke underlag, kontrollmåles og dokumenteres med termokamera. Siden prosessen er så omfattende og faren for feil så stor, bør en vurdere pris opp mot å legge nytt.

Som det skrives i artikkelen i Stavanger Aftenblad, så er det ikke uvanlig at det blir «svimerker» eller misfarging på belegg over gulv med varme, når det blir plassert klær og lignende på gulvet uten at luften får komme til å kjøle overflaten.

På badet i artikkelen kom merket under skittentøykurven. Dette kan gi misfarging på belegg, men skal ikke forkulle sponplaten under. Denne familien var heldig, en kan spør seg selv hva om der var keramiske fliser over? Disse blir ikke misfarget.

Størst problem er underlag av sponplater. Da er det snakk om når og ikke om det tar fyr til slutt. Så lenge der ikke kommer oksygen til så vil det ikke oppstå brann. Men sponplatene vil over tid tørke ut og bli så porøse at oksygen slipper til. Når det skjer er det stor fare for brann.

I dette tilfelle ser det ut som om varmefolien av plast har ligget helt inntil den brente sponplaten. Dette kan da med sikkerhet sies å ikke være montert riktig. Etter vår oppfatning så mangler det nødvendige avstandsskiktet mellom varmefolie og spongulv.

Det er ekstra bekymringsfullt at dette skjedde i et modulbygg. Særlig når en vet at slike baderomsmoduler i de siste tiår er benyttet i stor utstrekning i forbindelse med leilighetsprosjekt og hoteller. Her må eiere og brukere være sitt ansvar bevisst.

Takstmann Jan Pedersen i Recover Nordic som takserte skaden har god grunn til å være sjokkert, og vi følger opp hans råd om at hvis du kjenner til eller har mistanke om at din gulvvarme er feil konstruert eller viser tegn til misfarging, så slå av strømmen å få gulvet kontrollert av en fagmann.

Les artikkel i Stavanger Aftenblad

Bilde er lånt fra artikkelen i Stavanger Aftenblad.

Publisert under