Sammenheng mellom synet ditt og riktig belysning i hjemmet.

image

I et samfunn som stort sett designes av unge, fremadstormende med normalt syn, blir hensynet til riktig belysning fort glemt.

Lysforsker Jonny Nersveen vet mer om sammenhengen mellom syn, og riktig bruk av farger og lys, enn de aller fleste. For eksempel hvordan behovet for belysning øker drastisk med alderen. Og det er ikke tvil om at akkurat det er et område som engasjerer lysforskeren.

Her er tre tips fra Jonny Nersveen:

Kjøkken
Kjøkkenet skal fylle mange funksjoner, her går arbeid og hygge hånd i hånd. Særlig tre steder trenger du lys: over bordet, ved benkeplata, inkludert koke- og oppvaskplass, og mot skapene.

Stue
Stuen er et krevende rom å lyssette. Her trengs det generelt en lyskilde for å erstatte dagslyset, det trengs godt leselys, detaljbelysning til bilder, planter og pyntegjenstander samt lys bak PC- og TV-skjerm. Ideelt sett kombinerer man spotlights, vanlige belysningsarmaturer og uplights.

Trapp
Her trengs det god belysning – gjerne en lampe som henger ned i trapperommet, og en lyskilde på hver av de tre veggene. Det er fort gjort å falle og slå seg i trappa. Årlig må 50 personer bøte med livet etter fall i trapp i Norge. En trinnmarkering som gir kontrast kan derfor, ved siden av å forhindre at man trår feil, være en god livsforsikring.

Les mer på Alt du bør vite om synet ditt

Les også “lyset gjør oss meir moralske” ABC nyheter

Publisert under